top of page

Proiect cu finanțare europeană pentru îmbunătățirea stării de sănătate a albinelor pe calea tehnolog


Proiectul cu finanțare europeană Internetul Albinelor (Internet of Bees-IoBee) aplică noi tehnologii care includ monitorizarea stupilor și cartarea satelitară pentru îmbunătățirea sănătății albinelor. IoBee organizează workshop-uri și intenționează să facă teste de câmp în mai multe locuri din Europa, ajungând în curând și în România, țara cu cea mai mare producție de miere din Europa. IoBee își va face cunoscută apariția prin participarea la cel mai important eveniment al apiculturii europene, Congresul European al Apiculturii Beecome, ce va avea loc în Blaj.

IoBee va fi prezent la Beecome, împărtășind experiența câștigată până acum și luând la cunoștință reacțiile apicultorilor români și europeni. Pe 22 martie, Dr. Huw Evans de la firma britanică Arnia va fi lector în cadrul congresului. El va prezenta ultimele evoluții ale IoBee și va dezvălui potențialul pe care îl oferă apicultorilor, asociațiilor apicole, autorităților și cercetătorilor pasionați de apicultură.

IoBee își propune să furnizeze aplicațiile sale unice, bazate pe tehnologii inovative, pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății albinelor din Europa. Prin folosirea dezvoltărilor din domeniul Internetul Lucrurilor (Internet of Things-IoT), apicultorii își vor putea monitoriza stupii, având acces la informație utilă, livrată în timp util, într-o manieră fără precedent. În plus, prin implementarea noilor dezvoltări tehnologice din domeniul senzorilor, IoBee va realiza o monitorizare completă prin urmărirea atât a parametrilor interni cât și a celor externi stupului.

În afară de a furniza instrumentele necesare pentru o mai bună înțelegere a ce se întâmplă direct în câmp, IoBee dezvoltă un program de integrare a cartării satelitare în procesul de monitorizare a stupilor. Noul proces este bazat pe servicii IT integrate de tip cloud și prezintă toate informațiile colectate printr-o interfață intuitivă pentru utilizator, care permite accesul la informație practică. Sistemul alertează apicultorul despre orice amenințare la adresa stupilor săi iar la data actuală se dezvoltă metode de analiză a informației culese prin satelit cum ar fi cele de natură fenologică ca previziunea și urmărirea perioadelor de înflorire din teritoriul apropiat stupinei.

IoBee își propune să devină un instrument esențial în sprijinirea apicultorului pentru a se apropia de coloniile sale de albine, oferindu-i mijloacele de a înțelege mai bine „ce au de spus” albinele și a avea acces la informația necesară ca ele să prospere.

De asemenea, proiectul își propune să acționeze în direcția înființării primei rețele europene de management complet al stupilor. O asemenea rețea ar integra informație provenită din diverse surse și din alte proiecte, conferindu-i astfel o mare valoare pentru cercetători și persoanele aflate în funcții de decizie.

Deoarece IoBee își continuă turul de prezentare prin Europa, sosirea sa în România reprezintă un reper important, luând în considerare valoarea înaltă a apiculturii românești, atât din punct de vedere economic cât și cultural. Chiar în aceste momente, proiectul avansează pe calea căutării modalității de îmbunătățire a stării de sănătate a albinelor din întreagă Europa, precum și colectarea a cât mai multă informație pe care albinele o pot oferi despre ele însele și despre mediul înconjurător.

Contact: Andrés SALAZAR, BeeLife European Beekeeping Coordination: comms@bee-life.eu

NOTĂ CĂTRE UTILIZATORI:

IoBee este un proiect cu finanțare europeană, care are țelul de a îmbunătăți piața apicolă prin punerea la dispoziție de sisteme de monitorizare practice, ușor de folosit în timp util. Proiectul se concentrează pe comercializarea noii aplicații de monitorizare, folosind dezvoltările specifice Internetului Lucrurilor (IoT), capabilă să realizeze evaluarea automată a sănătății coloniilor de albine și să detecteze amenințările acestora, devenind cadrul tehnic pentru o Rețea Deschisă Interoperabilă de Supraveghere a Sănătății Albinelor.

Scopul IoBee este să creeze o resursă valoroasă pentru toți participanții din sectorul apicol. Ceea ce se va realiza prin funcționarea sa ca un consorțiu cu caracter divers, internațional și inter-disciplinar. Categoriile de parteneri în proiect variază de la consultanți din domeniul tehnologic și tehnic precum IRIDEON (Spania) si AVIA-GIS (Belgia), dezvoltatori și producători de sisteme de monitorizare ca ARNIA (Marea Britanie) și instituții educaționale ca TEIC (Creta) până la cercetători și ONG-uri. Proiectul depinde, de asemenea, de participarea BeeLife European Beekeeping Coordination, prin care apicultorii își pot manifesta sprijinul pentru proiectul IoBee, în speranța de a face față crizei actuale a albinelor.

bottom of page